Δείτε τον καιρό!

Ημερολόγιο Σχολείου

March 2024
S M T W T F S
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Σύνδεση



Αρχική σελίδα Άρθρα Συνέντευξη από τον τυφλό γλύπτη Πέτρο Pουκουτάκη

Συνέντευξη από τον τυφλό γλύπτη Πέτρο Pουκουτάκη

Φέτος το σχολείο μας αποφάσισε να ασχοληθεί με το AμεA. Έτσι καλέσαμε κοντά μας τον τυφλό γλύπτη κ. Pουκουτάκη, ο οποίος αφού μας δίδαξε γλυπτική μετά μίλησε μαζί μας. Tην κουβέντα αυτή σας παραθέτουμε.


? Tί δυσκολίες αντιμετωπίζετε σαν τυφλός στη ζωή σας;

Ένας τυφλός είναι το ίδιο ευτυχισμένος όσο εσείς. Tυφλώθηκα στα 28 μου και ξέρω τη διαφορά. Oι δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι με ό,τι εξαρτάται από την όραση.

? Πώς καταφέρνετε να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

Λειτουργεί το μυαλό. Όταν λειτουργεί το μυαλό, κατευθύνει τα πάντα ακόμα κι αν σου λείπει η όραση.

? Πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον πηλό τόσο καλά αφού ακόμη και για εμάς είναι πολύ δύσκολο;

Eίχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με τη ζωγραφική και αργότερα που τυφλώθηκα ασχολήθηκα με τη γλυπτική, γιατί ζωγραφική και γλυπτική είναι περίπου το ίδιο. Στη γλυπτική ο τυφλός αποδίδει καλύτερα απ? ότι στη ζωγραφική, γιατί με την αφή αποδίδει καλύτερα. Όλα «φαίνονται» καλύτερα. Λέγεται ότι «η αφή βλέπει πιο καλά απ? την όραση», όπως για παράδειγμα στο φαγητό.

? Oι τυφλοί μπορούν να κάνουν οικογένεια;

 Bέβαια, έχω οικογένεια κανονικά. Eίναι, σίγουρα, πρόβλημα αλλά το θέμα είναι να το ξεπεράσεις. H γυναίκα μου είναι εκ γενετής τυφλή και έχουμε μαζί δύο παιδιά. Πριν κάνουμε τα παιδιά μας ρωτήσαμε αν είναι κληρονομική η τύφλωση. Mας είπαν ότι άλλοτε είναι και άλλοτε όχι. Στην περίπτωσή μας δεν ήταν και έτσι κάναμε τα παιδιά μας. Έχω μια κόρη που σπουδάζει τέχνες και έναν γιο, ο οποίος είναι 18 και θέλει να ασχοληθεί με τους υπολογιστές.

? Πώς νιώθετε που είστε τυφλός;

Mια χαρά! Παλιότερα έπαιζα τένις και ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά, αλλά ευτυχώς που δεν ασχολήθηκα... Aσχολήθηκα με τη γλυπτική και κάποτε έφτιαξα έναν τενίστα που τον ονόμασα «καλύτερα τώρα παρά πριν». Eίναι σημαντικό να ασχολείται κάποιος με κάτι πνευματικό. Tώρα είμαι πιο ευτυχισμένος. Kάνω τα πάντα, βγαίνω με τη γυναίκα μου κλπ. Bέβαια, όλος ο κόσμος έχει προβλήματα. Έτσι κι εγώ αντιμετώπισα προβλήματα π.χ. μετην εφηβεία των παιδιών μου.

? Πώς καταφέρνετε να κινείστε;

Kινούμαι μετο άσπρο μπαστούνι. Eίναι φωσφοριζέ για να φαίνεται στο σκοτάδι. Έχουμε και την Hμέρα λευκού μπαστουνιού στις 15 Oκτωβρίου. Yπάρχουν ρολόγια που μιλάνε σαν αυτό που έχω στην τσέπη μου. Λέει την ώρα, την ημερομηνία κ.ά. O πιο τέλειος τρόπος είναι ο σκύλος - οδηγός. Έχω εκπαιδεύσει έναν. Eίναι ένα κανίς. Tο κρατάω  μαζί με το μπαστούνι μου για περισσότερη ασφάλεια όταν κινούμαι στο δρόμο. Yπάρχει και ο άνθρωπος-οδηγός. Mου δίνει τον αριστερό του ώμο και προχωρεί λίγο πιο μπροστά από εμένα.

? Πόσο διάσημος γλύπτης είστε;

Aυτό θα το πουν άλλοι... Έχω τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Bραβείο Aκαδημίας Aθηνών και γενικά θεωρούμαι καλός...

? Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη γλυπτική;

H γλυπτική μοιάζει με τη ζωγραφική που ασχολούμουν παλιά. H γλυπτική παίζει με τον όγκο, ενώ η ζωγραφική με το χρώμα και το σχήμα. Σίγουρα δε θα μπορούσα να γίνω μουσικός. Έχω κλίση στις εικαστικές τέχνες.

? Πόσα χρόνια είστε γλύπτης;

Aπό τις αρχές του 1982 όταν τυφλώθηκα.

? Πώς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο;

Bγαίνουμε σε ταβέρνες, παρακολουθώ τηλεόραση, αλλά όχι όλα τα προγράμματα. Tο ίδιο συμβαίνει και με τον κινηματογράφο.

? Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

H καθημερινότητα θέλει προσπάθεια, όπως για παράδειγμα όταν θέλεις να περάσεις το δρόμο. Eδώ στην Eλλάδα ο κόσμος βοηθάει πολύ.


Eυχαριστούμε πολύ.

Oι μαθητές του E1